Bezoek Modehuys Den Horsten in Doornspijk of shop online!
Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden!
Gratis bezorging boven € 75,--

Noa - 06 / Jul / 2021

WASVOORSCHRIFTEN

WASVOORSCHRIFTEN

Eindelijk, na de lockdown weer lekker kunnen shoppen en leuke items voor de zomer gescoord. En hoe fijn is het als uw favoriete kledingstukken de hele zomer mooi blijven! Hieronder geven we een paar tips..

Wasvoorschriften

Hoewel het weer het nog niet altijd doet lijken is het toch echt al zomer en kunnen we onze favoriete zomerkleding weer uit de kast trekken. Heeft u al iets in gedachten? Die ene mooie Enjoy jurk die u pas heeft gekocht of misschien uw favoriete Dreamstar rok die u dag in dag uit wel zou kunnen dragen. Het liefst wilt u dan natuurlijk ook dat de rok zo lang mogelijk mooi blijft. Dat u hem wasbeurt na wasbeurt weer aan kan. Zo naar wanneer je je kleding uit de wasmachine haalt en het komt er niet uit zoals je het er in had gestopt. We hebben een paar tips hoe u uw favoriete kledingstukken de hele zomer mooi kunt houden.

Waslabels

Allereerst vertellen de waslabels u al heel veel over wat wel en niet te doen. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen! Zo kan een natuurlijke stof als katoen en linnen gaan krimpen wanneer u deze te heet wast. Wilt u veilig zitten was dan donkere kleuren op een lage temperatuur en binnenstebuiten dan blijven ze het langst mooi!

Verkleuren

Nieuwe kledingstukken kunt u altijd het beste eerst op een lage temperatuur wassen en eventjes apart wassen. Nieuwe kledingstukken bevatten vaak nog enkele overtollige kleurstoffen die los zullen laten tijdens het wassen. Deze kleurstoffen kunnen zich dan gaan hechten aan bijvoorbeeld uw nieuwe top, dat wilt u natuurlijk voorkomen. Was daarom vooral uw blauwe, groene of rode was eerst eens apart en op een lage temperatuur en voeg azijn toe aan het spoelwater. Aan de verkleuring van het water kunt vaak al een beetje zien of er veel kleurstoffen zijn vrij gekomen tijdens het wassen. U kunt de kleurvastheid van uw kleding ook testen door een stuk keukenpapier of een prop watten vochtig te maken met warm water. Laat dat vervolgens 5 minuten op het kledingstuk liggen (op een onopvallende plek). Wanneer het keukenpapier of de watten verkleurd zijn is het kledingstuk niet kleurvast. Naast kleur kan stof ook nog verschil maken, zo is polyester een kleur vaste stof en zal dus minder kleur afgeven.

Overkomt het u toch? Houdt dan de was nat, scheidt meteen het stuk dat uw was heeft verkleurd met de andere was en stop de was nog eens in de wasmachine op een normaal programma met waspoeder, geen wasmiddel. Is het nog niet helemaal goed? Dan zou u uw witte verkleurde was kunnen laten weken in een koud bad van water en wat bleekmiddel.

Pluizen

Zo jammer wanneer je favoriete kledingstuk begint te pluizen, je draagt het dan toch met minder plezier. U wilt het daarom natuurlijk zo lang mogelijk vermijden. Pluisjes op uw kleding ontstaan door wrijving van de stof, vezels van de stof wikkelen zich om elkaar heen. Synthetische stoffen zoals polyester, acryl en nylon beginnen het snelst te pillen zeker als ze los geweven zijn. Het is dan belangrijk om goed op te letten als u deze stoffen wast.

Kijk goed op het waslabel en kies zorgvuldig je wasprogramma uit. Verder kunt u voor kledingstukken die extra gevoelig zijn voor pillen een waszak gebruiken. Zo ontstaat er minder wrijving met de andere kleding in de wasmachine. Een ander idee is om de kleding binnenste buiten te wassen, dit voorkomt de wrijving niet, maar zorgt ervoor dat de wrijving ontstaat met de binnenkant van uw kleding, pluisjes aan de binnenkant is toch minder vervelend dan aan de buitenkant. Tot slot vermijd de droger zo veel mogelijk. Door het draaien van de droger ontstaat er ontzettend veel wrijving tussen kledingstukken, wrijving die vermeden kan worden wanneer u uw was aan de lucht laat drogen.

 

Krimpen of uitrekken

Is het u al eens gebeurd? Je trekt de deur van de wasmachine open haalt de kleding eruit en op eens is de Petrol polo van uw man geschikt voor uw zoon, zo gekrompen is die! Om te voorkomen dat uw was krimpt kunt u het best de was niet te heet wassen. Kijk hiervoor ook weer naar het waslabel in de kleding. Het is ook belangrijk om te weten met wat voor stof u te maken heeft. Stoffen met natuurlijke vezels zoals katoen, zijde, linnen of wol, krimpen het snelst. Als u twijfelt over wat uw kleding aan kan begin dan met een zacht programma: zo’n 30 graden, niet te hoge toeren en laat de was natuurlijk drogen aan de waslijn.

Er zijn ook uitzonderingen waar u misschien juist wil dat uw kledingstuk iets krimpt. Uw favoriete New Star Jeans bijvoorbeeld. Denim bestaat uit een dicht geweven stof en met veel dragen rekt deze stof wat uit. Denim zal altijd iets uitlopen in het dragen, maar een goede wasbeurt kan vaak al een heleboel doen. Is uw jeans echt iets te groot geworden was uw jeans dan eens op een wat hogere temperatuur of stop hem in de droger, niet te heet en te lang natuurlijk. Wel uitkijken als er stretch in verwerkt is.

Uitrekken is echter lang niet altijd uw doel! Door dat er in veel kledingstukken tegenwoordig elastaan zit om de elasticiteit te verhogen, kan de stof gaan uitrekken. Om dit te voorkomen is het belangrijk om geen wasverzachter te gebruiken wanneer u producten wast waar elastaan in zit, ook is het handig om het toerental laag te houden. En droog deze artikelen niet in de droger!

Over het algemeen scheidt dus goed de kleuren, was u kledingstukken niet te heet, houdt het toeren aantal laag, was uw kleding binnenste buiten met knopen en ritsen dicht en volg altijd het wasvoorschrift op wat in het label van uw kleding zit. Zo houdt u uw favoriete zomerkleding de hele zomer kleurrijk, mooi en fris.   

Een laatste tip: Het is wel goed voor uw wasmachine om eens in de zoveel tijd een hete was te draaien, kijk dan naar andere textiel in huis. Beeren Ondergoed is bijvoorbeeld zeer geschikt voor een 60 graden was en de theedoeken en vaatdoeken van DDDDD kunt u best eens op 90 graden wassen.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden